Villkoren för att kvinnan skall resa för Da´wah

Fråga: Vad är domen för att kvinnan reser för Da´wah om hon håller sig till de Sharî´ah-baserade reglerna? Brukade Salaf resa för Da´wah?

Svar: Om hon har kunskap inom Qur’ânen, Sunnah, Fiqh och ´Aqîdah och en Mahram eller make som gör henne sällskap och beger sig till en kvinnlig omgivning och kallar till Allâhs (´azza wa djall) religion, ber jag Allâh belöna henne väl.

Detta är baserat på de lärdas utslag som Shaykh Ibn Bâz, Shaykh Ibn ´Uthaymîn och Shaykh Muqbil. Jag har samlat ihop deras utslag i ett häfte.

Det har dykt upp nya frågor i dag. Man måste se hur de förhåller sig till Qur’ânen och Sunnah. Allâh (´azza wa djall) sade:

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ

”Men de troende, männen såväl som kvinnorna, är varandras [sanna] vänner och fasta stöd; de anbefaller det som är rätt och förbjuder det som är orätt.”1

Denna vers är allmän. Den omfattar männen och kvinnorna. Den omfattar de troende männen och de troende kvinnorna. Den säger uttryckligt det:

يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ

”De anbefaller det som är rätt och förbjuder det som är orätt.”2

Shaykh Ibn Bâz (rahimahullâh) blev frågad om de har kvinnliga kallare som de skickar för att kalla till Allâhs religion. Han sade att de hade det. Detta finns i hans utslag. Det verkade som om frågeställaren visste att Shaykh Ibn Bâz hade manliga kallare som han skickade iväg. Sålunda frågade han honom om han hade kvinnliga kallare och han sade ja.

Som ni redan vet, skall det vara utmed Sharî´ah-baserade regler. Hon skall ha kunskap. Hon skall ha med sig en Mahram eller make. Det skall inte finnas någon blandning med männen och inte heller något enrum med männen.

1 9:71

2 9:71