Vill att son studerar vid könsintegrerat universitet

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Sharh Ighâthat-il-Lahfân (103)

Fråga: Min fader vill att jag studerar vid ett könsintegrerat universitet, vilket jag vägrar. På grund av min vägran behandlar han mig strävt till skillnad från mina andra syskon. Vad råder ni mig och min fader?

Svar: Fadern måste frukta Allâh (´azza wa djall) och återvända till sanningen och riktigheten. Du har rätt. Lyd honom inte inom det som är olydnad mot Allâh:

Lydnad gäller enbart i det som är gott. Det är inte tillåtet att lyda skapelsen i det som innebär olydnad mot Skaparen.”

Allâh sade om hur barnet ska förhålla sig till sina otrogna föräldrar:

وَإِن جَاهَدَاكَ عَلى أَن تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا وَاتَّبِعْ سَبِيلَ مَنْ أَنَابَ إِلَيَّ

”Men om de vill förmå dig att sätta vid Min sida något som du står främmande för, skall du inte lyda dem. Omge dem i detta liv som sig bör, och följ samma väg som de som vänder tillbaka till Mig i ånger.”1

131:15