Vi är inte i behov av våld

Fråga: Är det tillåtet att bruka våld mot dem som inte följer rätt väg?

Svar: Ahl-us-Sunnah är inte i behov av att bruka våld. Människorna besvarar deras kall hur bra som helst. Ty de kallar inte till sig själva, utan till Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah. Ahl-us-Sunnah har inte kunnat fylla en fjärdedel eller ens fyrtiondel av kallet till Allâh. Den Allsmäktige säger i givmilda skrift:

ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ

Kalla med kloka och goda ord att följa din Herres väg, och lägg fram argumenten på ett måttfullt och försynt sätt.”1

I Jemen har vi sett att islam och muslimer gagnas mer av ett vist och fint sätt. Vi ser att människorna har blivit hur bra som helst. Således skall vi inte skrämma iväg dem från det goda. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Underlätta och försvåra inte. Ge glada budskap och avskräck inte.”2

Endast ignoranter som Hizbiyyûn använder våld. Ahl-us-Sunnah använder inte våld. Vi utmanar dem som säger att Ahl-us-Sunnah använder våld att bevisa det. Och om de syftar på gravarna, så råder det samstämmighet om den sakfrågan. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade till ´Alî bin Abî Tâlib (radhiya Allâhu ´anh):

Lämna varken en bild utan att du förstör den eller en upphöjd grav utan att du jämnar den.”3

Det är Hizbiyyûn som använder våld. Vissa klanledare kan till och med skicka torpeder för att döda någon som inte håller med dem. Vi utmanar dem som säger att Ahl-us-Sunnah skickar torpeder eller besvärar någon muslim. Faktum är att vi enbart kallar och undervisar och acceptansen är hur bra som helst tack vare Allâh (´azza wa djall).

116:125

2al-Bukhârî (3037) och Muslim (1733).

3Muslim (969).