Vem stöts bort från Dammen på Domedagen?

as-Suyûtî och andra har sagt att hadîtherna om Dammen är mångfaldiga och att de rapporteras av femtio följeslagare. I en hadîth står det:

”Varje profet har en damm.”1

I vissa hadîther sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att vissa människor kommer att stötas bort från Dammen. Då kommer han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att säga:

”Mina följeslagare! Mina följeslagare!”

Då sägs det till honom:

”Du vet inte vad de har innoverat efter dig.”2

Detta gäller dem som lämnade islam och dog som avfällingar.

Det är märkligt att Râfidhah säger att hadîthen berör profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare när det i själva verket är de och deras jämlikar som är de avsedda. Ty följeslagarna har varken ändrat eller innoverat efter profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Allâh (ta´âlâ) sade:

 مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا

”Bland de troende finns det män som håller fast vid de löften som de har avgett inför Allâh; av dem har några fått ge sina liv; andra avvaktar [sin tur] utan att vackla i sin beslutsamhet.”3

Angående dem som har ändrat och förvrängt, så är det just Râfidhah som har gjort det. De har till och med förvrängt Qur’ânen och adderat till den och reducerat från den. De har med andra ord anklagat följeslagarna för något som de själva har fallit i.

Poängen är att det är obligatoriskt att tro på Dammen och att den endast förnekas av den som är okunnig om hadîth.

1 at-Tirmidhî (2443) och den är autentisk enligt al-Albânî i ”as-Silsilah as-Sahîhah” (1589).

2 al-Bukhârî (6582) och Muslim (2304).

3 33:23