Vem har rätt att uttala sig om kvinnoföreningar?

Tidningen al-Hayâh1 gav sin syn på Shaykh Sâlih bin Muhammad al-Luhaydâns svar som han gav när han blev frågad om domen för damidrott under samrådets uppsyn. Shaykhen svarade att handlingen inte är tillåten, att det inte hör till samrådets rätt att ha uppsyn över det och att det istället är styrelsen Kibâr-ul-´Ulamâ’ som har rätt till det. Tidningen al-Hayâh citerade samrådet som skrev:

”al-Luhaydâns utslag angår inte oss och det är inget att bry sig om.”

På detta olämpliga sätt. Shaykh Sâlih är dock inte ensam om det utslaget. Andra lärda har dessförinnan gett samma utslag som har tryckts och delats ut. Tidningen känner antingen inte till dem eller också har de ignorerat utslag från de lärda i form av Shaykh Sâlih al-Luhaydân.

Även om det inte har kommit ett tidigare utslag kring det så hör det inte till samrådets rätt att granska frågan. Det hör till styrelsen Kibâr-ul-´Ulamâ’s område. I det här landet skall inte obehöriga människor gå in på andras områden så att inte kalabalik bryter ut. Frågan är reglerad och det är obligatoriskt att var och en håller sig till sitt område.

Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

1435-06-20

1Nr. 1435-06-18/2014-04-18