Västerländskt bordskick kontra Sunnah

1404 – Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Om någon av er äter mat och hans matbit faller ned, skall han ta bort det tvetydiga från den och äta upp den utan att lämna den till Djävulen. Inte heller skall han torka sin hand med servett förrän han har slickat den. En man vet inte var hans mat är välsignad. Satan lurar på människan i alla fall, till och med när hon äter. Han skall inte heller lämna ifrån sig fatet förrän han har slickat upp allting på det. I den sista maten finns välsignelse.”

Rapporterad av Ibn Hibbân (1343) och al-Bayhaqî i ”Shu´b-ul-Îmân” (2/182/3).

Det är verkligen sorgligt att se många av dagens muslimer, framför allt de som är påverkade av västerländska och europeiska seder, äta ur var sin tallrik på matbordet. Det vill säga utom nödfall. Ingen annan får äta ur dem, inte ens den närmste grannen.

Om någon av dem tappar en matbit, håller de sig för goda för att ta upp den, ta bort smutsen från den och stoppa den i munnen. Bland dem finns folk som tror att de kan och filosofer som säger att det finns bakterier på matbiten och ignorerar profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord:

”Om någon av er äter mat och hans matbit faller ned, skall han ta bort det tvetydiga från den och äta upp den utan att lämna den till Djävulen.”

Inte heller slickar de sina fingrar efteråt. Tvärtom tycker många att det är smaklöst och brist på uppförande. Därför har de servetter på matbordet. Så fort någonting hamnar på deras fingrar eller till och med läppar, torkar de sig snabbt kontra hadîthen.

Vad beträffar att torka upp resterna på tallriken med fingrarna, så ser de ytterst motbjudande på det. De tycker att den som gör så är snål och glupsk. Det är inte konstigt av dem som inte har hört talas om hadîthen, ty de är okunniga. Däremot är det konstigt av dem som känner till den men väljer att vara dessa människor till lags.

Sedan ser du hur de alla klagar på att deras löner och uppehälle inte räcker till, hur mycket de än tjänar. De vet inte att det beror på att de dels inte följer sin profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah, dels tar efter sin fiendes levnadssätt. Muslimer! Följ Sunnah!

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَجِيبُواْ لِلّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُم لِمَا يُحْيِيكُمْ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ

”Troende! Svara när Allâh och sändebudet kallar er till det som skall förnya ert liv! Ni bör veta att Allâh träder emellan människan och hennes eget hjärta och att det är till Honom ni skall samlas åter.”1

18:24