Vart går gränsen för att be föräldrarna om tillstånd?

Publicerad: 19.10.01

Talare: Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Källa: Liqâ’ al-Bâb al-Maftûh (32 A)

Tid: 25:15

Fråga: Vart går gränsen för att be föräldrarna om tillstånd?

Svar: Det är obligatoriskt att vara tillgiven till föräldrarna och en grav synd att vara dålig mot dem. Abû Bakrah (radhiya Allâhu ´anh) berättade att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Ska jag inte underrätta er om de största synderna?” De svarade: ”Jo, Allâhs sändebud!” Han sade: ”Avguderi med Allâh och dålig behandling av föräldrar.” Sedan satte han sig upp och sade: ”Och falskt tal.”

Men det betyder inte att man ber föräldrarna om lov för allting. Man ber dem inte om tillstånd för att be obligatorisk bön. Om de säger att man inte får be i samling är det obligatoriskt att trotsa dem. Ty Allâh sade:

وَإِن جَاهَدَاكَ عَلى أَن تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا وَاتَّبِعْ سَبِيلَ مَنْ أَنَابَ إِلَيَّ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

Men om de vill förmå dig att sätta vid Min sida något som du står främmande för, skall du inte lyda dem. Omge dem i detta liv som sig bör, och följ samma väg som de som vänder tillbaka till Mig i ånger. Till Mig skall ni föras åter och Jag skall låta er veta vad ni gjorde.”1

Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Lydnad gäller enbart i det som är gott. Det är inte tillåtet att lyda skapelsen i det som innebär olydnad mot Skaparen.”

Inte heller är det obligatoriskt att be dem om tillstånd för att be frivillig bön så länge de inte behöver en. Men om de behöver sonen, så ska han prioritera föräldrarna framför bönen. Ty det är obligatoriskt att vara tillgiven till föräldrarna och endast rekommenderat att be rekommenderad bön. Men så länge de varken behöver honom eller besväras av hans frivilliga handlingar, finns det inget behov av att be dem om tillstånd.

131:15