Varning för att arvsberöva dottern

Fråga: Vissa människor vill inte låta döttrarna ärva dem utav fruktan för att deras blivande män kommer att ta arvet. Är det tillåtet?

Svar: Allâh (ta´âlâ) har klargjort arvingarna och deras andel i kapitlet an-Nisâ’. Bland dessa arvingar finns döttrarna. Han befallde att var och en skall få sin rättighet och avslutade de första arvsrelaterade verserna med:

تِلْكَ حُدُودُ اللّهِ وَمَن يُطِعِ اللّهَ وَرَسُولَهُ يُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ وَمَن يَعْصِ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَيَتَعَدَّ حُدُودَهُ يُدْخِلْهُ نَارًا خَالِدًا فِيهَا وَلَهُ عَذَابٌ مُّهِينٌ

”Dessa är Allâhs gränser. Allâh skall föra den som lyder Honom och Hans sändebud till lustgårdar, vattnade av bäckar, där han skall förbli till evig tid. Detta är den stora, den lysande segern. Men den som trotsar Allâh och Hans sändebud och överträder Allâhs gränser skall föras till Elden och förbli där till evig tid – ett förnedrande straff väntar honom.”1

Han avslutade kapitlet med:

يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ أَن تَضِلُّواْ وَاللّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

”Allâh klargör för er för att ni skall undvika misstag. Allâh har kunskap om allt.”2

Den som berövar dottern hennes rättighet som Allâh har gett henne utan hennes välbehag och medgivande har trotsat Allâh och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), följt sin lust och fallit offer för en förkastlig fanatism och sed från den hedniska tiden. Han kommer att hamna i helvetet om han inte ångrar sig och ger var och en sin rättighet.

14:13-14

24:176