Varna för innovationen och inte för innovatören?

Fråga 31: Lustfyllda människor som hävdar Salafiyyah har ett tvivel som säger att vi skall varna för innovationen utan att varna för själva innovatören eftersom det splittrar muslimerna. Vad anser ni om det tvivlet?

Svar: Det är ett dåligt tvivel. Så säger människor med sjuka själar. Vad har innovationen gjort? Det skall varnas för innovatören. Det skall varnas för Ahl-ul-Bid´a, de trotsiga och syndarna. Beviset för det är att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) varnade för dem. Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) läste upp Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) ord:

هُوَ الَّذِيَ أَنزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ آيَاتٌ مُّحْكَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ وَأُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌ فَأَمَّا الَّذِينَ في قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَاء الْفِتْنَةِ وَابْتِغَاء تَأْوِيلِهِ وَمَا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلاَّ اللّهُ وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِّنْ عِندِ رَبِّنَا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلاَّ أُوْلُواْ الألْبَابِ

”Det är Han som har uppenbarat för dig denna Skrift, där det finns fast och klart formulerade budskap – de utgör dess kärna – och andra som är mindre klara. Men de vilkas hjärtan har farit vilse går efter sådant i Skriften som är mindre klart, när de försöker så split och förvirring genom [godtycklig] tolkning av dess innersta mening – dess innersta mening känner ingen utom Allâh. – De vilkas kunskap är fast och djupt rotad säger: ”Vi tror på denna [Skrift]; allt är från vår Herre.” Men ingen ägnar eftertanke åt [och tar varning av] detta utom de som har förstånd.”1

Därpå sade han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

”Om ni ser dem som följer det oklara skall ni veta att det är dem som Allâh har beskrivit. Akta er därför för dem.”2

Titta hur Qur’ânen varnade för de vilsna, fördömde dem ytterst hårt och exponerade deras vidriga motiv och dåliga agendor, ty deras syfte är att vilseleda människorna:

فَأَمَّا الَّذِينَ في قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَاء الْفِتْنَةِ وَابْتِغَاء تَأْوِيلِهِ

”Men de vilkas hjärtan har farit vilse går efter sådant i Skriften som är mindre klart, när de försöker så split och förvirring genom [godtycklig] tolkning av dess innersta mening.”

Allâh avslöjade deras onda uppsåt för att människor skall undvika dem. Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) underströk det och sade:

”Om ni ser dem som följer det oklara skall ni veta att det är dem som Allâh har beskrivit. Akta er därför för dem.”

Han sade inte:

”Varna för innovationerna och låt era bröder vara i fred, splittra inte dem.”

Han sade inte så. Det är de som har splittrats och splittrat samfundet och rivit det i bitar. Är de enade på så sätt att om någon varnar för dem splittras de? De är redan splittrade. Hur många sekter finns det? Hur många lustfyllda och vilsna människor finns det inte!

Alltså är det endast vilsna och lustfyllda människor som uttalar sig på det viset för att försvara sina herrar och ledare. Böckerna är fulla av Salafs varningar för utpekade individer. Befallde inte Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att de tre följeslagarna som inte följde med till Tabûk bojkottas3? Han sade:

”Bojkotta de som inte följde med, men se fortfarande till att beblanda er med dem.”

Han förbjöd folket i al-Madînah att tala med dem. Varför uppmanar hadîthen att Ahl-ul-Bid´a skall bojkottas? Är det innovationen eller Ahl-ul-Bid´a som skall bojkottas? Ni har hört att det skall varnas för dem.

Dessa människor slår två flugor i en smäll: okunnighet och lust. Om de hade vetat vad Qur’ânen och Sunnah säger skulle de inte uttalat sig på detta usla vis.

Vi ber Allâh (tabârak wa ta´âlâ) att Han enar muslimerna om sanningen. De kan dock inte enas förrän deras hjärnor, liv, bokaffärer, skolor och metodiker är tomma på innovationer och Ahl-ul-Bid´a.

13:7

2al-Bukhârî (4547) och Muslim (2665).

3Ahmad (3/456), al-Bukhârî (4418) och Muslim (2769).