Varma kläder till vintern

Imâm Zayn-ud-Dîn bin Radjab al-Hanbalî (d. 795)

Latâ’if-ul-Ma´ârif, sid. 564

Vad beträffar den som upplever kyla – vilket de flesta skapelserna gör – är det föreskrivet för denne att skydda sig mot kyla med hjälp av kläder och annat. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) har begåvat Sina slavar med att förse dem med boskapens ull, päls och hår i skyddande syfte. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَالأَنْعَامَ خَلَقَهَا لَكُمْ فِيهَا دِفْءٌ وَمَنَافِعُ وَمِنْهَا تَأْكُلُونَ

Och Han har skapat boskapen som ger er värme och som är er till annan nytta och som också tjänar er till föda.”1

وَاللّهُ جَعَلَ لَكُم مِّن بُيُوتِكُمْ سَكَنًا وَجَعَلَ لَكُم مِّن جُلُودِ الأَنْعَامِ بُيُوتًا تَسْتَخِفُّونَهَا يَوْمَ ظَعْنِكُمْ وَيَوْمَ إِقَامَتِكُمْ وَمِنْ أَصْوَافِهَا وَأَوْبَارِهَا وَأَشْعَارِهَا أَثَاثًا وَمَتَاعًا إِلَى حِينٍ

Och Allâh har gett er bostäder för er vila, och har gett er boskapens hudar som bostäder, lätta på era färder och när ni slår läger; och deras ull, den grova och den fina, och deras hår för inredning och annat som skall vara er till glädje och nytta så länge de varar.”2

Ibn-ul-Mubârak återberättade Safwân bin ´Amr, från Sulaym bin ´Âmir som berättade att ´Umar bin al-Khattâb (radhiya Allâhu ´anh) befallde och skrev till dem:

Vintern har kommit. Den är en fiende, så se till att förbereda er inför den med ull, läderstrumpor och vanliga strumpor. Klä er i yllekläder, ty vintern är en fiende som kommer snabbt och stannar länge.”

Detta skrev ´Umar till levantierna i samband med att Levanten erövrats på hans tid. Han fruktade att de följeslagare och andra som befann sig där och inte var vana vid kyla skulle råka illa ut på grund av Levantens kyla. Det bevisar hans fullkomliga välvilja, resonemang, omtanke och medvetande om hans medborgare – må Allâh vara nöjd med honom! Det rapporteras att Ka´b sade:

Allâh uppenbarade för Dâwûd (´alayhis-salâm): ”Förbered dig för en fiende som har angripit dig.” Han sade: ”Herre! Vem är min fiende? Jag har ingen fiende i min närhet.” Han sade: ”Jodå – vintern.”

116:5

216:80