Vargöga utav okunnighet

Fråga: Vad är domen för att hänga upp ett vargöga som en amulett? Ursäktas den som gör det för okunnighet?

Svar: Vargöga?

Frågeställare: Ja. De gör det utav rädslan för djinner.

Ibn ´Uthaymîn: Just vargöga eller vilket öga som helst?

Frågeställare: Just vargöga. Det utgör en amulett.

Svar: Det är inte tillåtet. Det är varken ett religiöst eller medicinskt medel. Det hör till amuletterna som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade var avguderi.

Vem har sagt att djinner flyr från vargar? Vi hör ofta talas om det utan att veta om det verkligen stämmer eller inte. Därför har vissa människor vargskinn som de hänger upp i huset. De hävdar att djinner inte går in i ett hus som har detta skinn. Det är dock ett fel. Vad som verkligen skyddar dig från djinner är att du läser Kursî-versen. Den som läser den på natten kommer att ha Allâhs skydd till morgonen och Satan kommer inte att kunna närma sig honom.

Fråga: Det finns de som säger att handlingen är otro som utesluter dess utövare ur religionen och att han inte ursäktas för sin okunnighet.

Svar: Nej, det stämmer inte. Det utesluter inte personen ur religionen. Baserat på det som är känt i folkmun tror personen att det gör utgör ett medel. Man säger att medlet inte är religiöst. Det är ett avguderi, men ett mindre avguderi.

Fråga: Ursäktas han för okunnigheten?

Svar: Det råder inga tvivel om att han ursäktas för okunnighet. Alla människor ursäktas för okunnighet:

رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا

”Herre! Ställ oss inte till svars för glömska eller oavsiktliga fel.”1

Allâh sade:

”Det har Jag gjort.”

1 2:286