Var Mûsâ den förste troende?

publicerad
13.09.2010

Författare: Imâm Muhammad bin Djarîr at-Tabarî
Källa: Djâmi´-ul-Bayân (9/70-72)

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَلَمَّا جَاء مُوسَى لِمِيقَاتِنَا وَكَلَّمَهُ رَبُّهُ قَالَ رَبِّ أَرِنِي أَنظُرْ إِلَيْكَ قَالَ لَن تَرَانِي وَلَكِنِ انظُرْ إِلَى الْجَبَلِ فَإِنِ اسْتَقَرَّ مَكَانَهُ فَسَوْفَ تَرَانِي فَلَمَّا تَجَلَّى رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَكًّا وَخَرَّ موسَى صَعِقًا فَلَمَّا أَفَاقَ قَالَ سُبْحَانَكَ تُبْتُ إِلَيْكَ وَأَنَاْ أَوَّلُ الْمُؤْمِنِينَ

”Och när Mûsâ kom till det möte Vi hade utsatt och hans Herre talade till honom, sade han: ”Herre, visa Dig för mig, så att jag får se Dig!” Han sade: ”Du skall inte se Mig; men se på berget – om det står kvar stadigt där det står, skall du få se Mig.” Och då hans Herre visade Sig för berget krossades det till en grushög och Mûsâ föll medvetslös till marken. Men när han kom till sina sinnen sade han: ”Fri är Du från brister! Jag vänder tillbaka till Dig i djup ånger och jag är den förste av de troende.”

”Jag är den förste av de troende” – Den förste av mitt folk som tror på att ingen ser Dig i detta liv utan att han dör. Denna åsikt har flera Qur’ân-tolkare:

1 – Abûl-´Âliyah sade:

”Det fanns troende innan honom, men han menar att han är den förste som tror på att ingen skapelse kommer att se Allâh innan Domedagen.”

2 – Ibn ´Abbâs sade:

”Det vill säga att han är den förste som tror på att ingen skapelse kan se Honom i detta liv.”

Andra sade dock att det betyder att han är den förste israeliten som tror på Honom:

1 – Ibn ´Abbâs sade:

”Den förste israeliten som tror på Allâh.”

2 – Mudjâhid sade:

”Jag är den förste av mitt folk som tror.”