Var följeslagarna Ashâ´irah?

Egyptens Muftî ´Alî Djumu´ah sade:

”Följeslagarna var Ashâ´irah.”

Det är falskt och har inget med sanningen att göra. Abûl-Hasan al-Ash´arî föddes mer än tvåhundra år efter utvandringen. Han föddes under det tredje århundradet. Han var till större del av sitt liv Mu´tazilî. Därefter tog han tillbaka Mu´tazilahs lära och utropade sin Ash´arî-lära som han sedan också tog tillbaka och återvände slutligen till Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ahs, Ahl-ul-Hadîths, lära. Vad har då följeslagarna med Abûl-Hasan al-Ash´arîs lära att göra? Om Muftî verkligen har sagt så, så är det bara en lögn som han har hittat på.

Och om vi säger att al-Ash´arî levde på följeslagarnas tid efter profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och de renläriga kalifernas död – hade det varit möjligt för följeslagarna att lämna profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) budskap och börja följa al-Ash´arîs lära? Aldrig i livet!

Och om han säger att al-Ash´arî var överensstämmande med följeslagarnas lära, så undrar jag om han kan bekräfta att följeslagarna sade att:

اسْتَوَى

”… reste Sig…”1

betyder att Han tog makten? De sade om hadîthen vars autenticitet det råder enighet om:

”Vår Herre (tabârak wa ta´âlâ) stiger varje natt ned till den nedersta himlen när en tredjedel återstår av natten och säger: ”Vem tillber Mig så att Jag må besvara honom? Vem frågar Mig så att Jag må ge honom? Vem ber Mig om förlåtelse så att Jag må förlåta honom?”2

Samtidigt säger Ashâ´irah att det betyder att Allâhs order stiger ned.

Kan han bekräfta att följeslagarna förvrängde Allâhs händer i:

بَلْ يَدَاهُ مَبْسُوطَتَانِ

”Nej, Hans två händer är tvärtom utsträckta.”3

och sade att det betyder två gåvor och annat?

Det är alltså bara ett falskt tal som den här mannen har hittat på. Må Allâh vägleda oss och honom.

120:5

2al-Bukhârî (1145) och Muslim (758).

35:64