Var alltid rättvis

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ لِلّهِ شُهَدَاء بِالْقِسْطِ وَلاَ يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلاَّ تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

”Troende! Stå fasta på Allâhs sida som vittnen för rätt och rättvisa och låt inte avoghet mot människor förmå er att avvika från rättvisans väg. Gör rätt – det ligger gudsfruktan närmast; Allâh är väl underrättad om vad ni gör.”1

Var alltid ute efter rättvisa, varken överdrift eller underdrift, när ni talar och handlar. Var rättvisa mot nära och avlägsna, vänner och fiender.

Låt inte hatet som ni har mot vissa människor förmå er att avvika från rättvisans väg. Det är så orättvisa och partiska människor gör. Så som ni dömer till era bundsförvanters fördel skall ni även döma till deras nackdel. Och så som ni dömer till er fiendes nackdel skall ni även döma till hans fördel, om han så skulle vara otrogen eller innovatör. Det är obligatoriskt att vara rättvis mot dem och acceptera sanningen som de framför. Sanningen skall dock accepteras för att den är sanning, inte för att just dessa människor framför den. Sanningen skall inte heller avslås på grund av dessas allmänna tänk. Ett sådant beteende är orättvist mot själva sanningen:

اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى

”Gör rätt – det ligger gudsfruktan närmast.”

Ju mer ni eftersträvar rättvisan och handling utmed den desto bättre är det för era hjärtans gudsfruktan. När rättvisan är fullkomlig är även gudsfruktan det.

15:8