Vallfärdens stationer

8 – Det finns fem stationer:

1 – Dhûl-Hulayfah

2 – Djuhfah

3 – Qarn-ul-Manâzil

4 – Yalamlam

5 – Dhât ´Irq

De utgör utgångspunkterna för respektive lokalbefolkningar samt alla andra som passerar dem för att vallfärda eller utföra ´Umrah. Den som inte passerar dem avser Ihrâm från sin hemort. Även Makkahs invånare avser Ihrâm från Makkah.

Dhûl-Hulayfah är Madînahs station. Det är en by stationerad ungefär en mil från Madînah. Denna station ligger längst bort från Makkah. Däremellan finns tio hållplatser. Beroende på vägarna kan de variera i antal. Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah sade att det finns flera vägar därifrån till Makkah. Den kallas för ”´Aqîq-dalen” och dess moské heter Trädmoskén. Där finns en brunn som vissa okunniga lekmän kallar för ”´Alîs brunn”. De tror att ´Alî stred mot djinner där, vilket är en ren lögn.

Djuhfah är en by belägen tre hållplatser från Makkah och är Levantens och Egyptens station. Den anses även vara Madînahs station om dess invånare skulle komma från en annan väg. Ibn Taymiyyah sade:

”Det är station för dem som kommer västerifrån som Levanten, Egypten och resten av Nordafrika. Idag är platsen ruinerad varför folk avser Ihrâm i Râbigh som kommer före.”

Qarn-ul-Manâzil kallas även för ”Qarn-uth-Tha´âlib” och ligger ett dygns resa från Makkah. Det är Nadjds station.

Yalamlam är jemeniternas station. Den ligger cirka 32 km från Makkah.

Dât ´Irq är en ökenplats som är på gränsen mellan Nadjd och Tihâmah. Stationen ligger cirka 68 km från Makkah och utgör irakiernas station.