Vallfärden i ett sexuellt orent tillstånd

Fråga: En person blev sexuellt oren natten till ´Arafah. Han fortsatte dock sin vallfärd till dess att han återvände hem. Vad är han skyldig?

Svar: Han har gjort en väldig och stor synd därför att han har bett alla dessa dagar i ett orent tillstånd. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Allâh godtar inte en bön utan rening.”

Beträffande bönen, så är han ålagd att ta igen alla böner som han har bett innan han badade.

Beträffande vallfärden, så är han ålagd att ta igen Tawâf-ul-Ifâdhah eftersom han utförde det i ett sexuellt orent tillstånd. Tawâf är ogiltigt i ett sexuellt orent tillstånd därför att det är olovligt att vistas i moskén i ett sådant tillstånd. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلاَ جُنُبًا إِلاَّ عَابِرِي سَبِيلٍ حَتَّىَ تَغْتَسِلُواْ

”[Gör det] inte heller i ett tillstånd av stor rituell orenhet, utan skölj först hela kroppen; undantagna är de som befinner sig på resa.”1

Om han är gift skall han undvika intimitet med sin hustru till dess att han återvänder till Makkah och utför Tawâf-ul-Ifâdhah.

I det här fallet skall han gå in i mihrâm för ´umrah från stationen, göra Tawâf och Sa´y, korta håret och slutligen utföra Tawâf-ul-Ifâdhah. Därtill måste han ångra sig inför Allâh, inse att han har varit försumlig sett till Allâhs rättighet och bestämma sig för att aldrig mer upprepa det.

14:43