Välgörenhet för den döde släktingen man drömmer om

Fråga: Är den som har en konstig dröm om en släkting som farbrodern, farfadern eller morbrodern ålagd att skänka välgörenhet för honom?

Svar: Det är inte obligatoriskt att skänka välgörenhet för den döde om man har drömt om honom oavsett vilket tillstånd han var i. Om han drömmer om den döde i ett glädjande tillstånd, är det bra för honom. Härmed skall han berätta drömmen för den han vill. Om han drömmer om den döde i ett föraktfullt tillstånd, är det föreskrivet att söka Allâhs skydd mot den fördömde Satan och mardrömmen, spotta tre gånger till vänster, byta sida och inte berätta drömmen för någon. Får han en liknande dröm skall han resa sig upp, spotta tre gånger till vänster, be om Allâhs skydd mot den fördömde Satan och mardrömmen, tvaga sig och be så att mardrömmen försvinner från honom. Satan förvandlas i skepnader som gör personen ledsen och orolig. Allâh gjorde anspråk på att Satan älskar allt som gör den troende ledsen:

إِنَّمَا النَّجْوَى مِنَ الشَّيْطَانِ لِيَحْزُنَ الَّذِينَ آمَنُوا وَلَيْسَ بِضَارِّهِمْ شَيْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ

”Hemliga överläggningar är något som Djävulen funnit på för att förarga och plåga de troende; men han kan inte vålla dem skada utan Allâhs tillåtelse.”1

Detta bevisar att Satan lägger stor vikt vid allt som får en person att bli ledsen, besvärad, oroad och bekymrad. Hursomhelst är det inte obligatoriskt att ge välgörenhet för den döde släktingen som man drömmer om.

158:10