Väldiga Tora

Imâm Muhammad bin ´Alî ash-Shawkânî (d. 1250)

Fath-ul-Qadîr (2/62)

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

إِنَّا أَنزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدًى وَنُورٌ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُواْ لِلَّذِينَ هَادُواْ وَالرَّبَّانِيُّونَ وَالأَحْبَارُ بِمَا اسْتُحْفِظُواْ مِن كِتَابِ اللّهِ وَكَانُواْ عَلَيْهِ شُهَدَاء

”Vi har uppenbarat Tora med vägledning och ljus. Profeterna, som var underkastade, dömde på dess grundval mellan dem som bekände den judiska tron och likaså deras skriftlärda och rabbiner, eftersom de hade anförtrotts att vaka över det som Allâh hade uppenbarat och vittnade om den.”

Att Tora kommer på tal igen påvisar dess väldighet och storslagna status och att den innehåller vägledning och ljus och klarifikation av föreskrifter och glada budskap om Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) som förpliktigar rättelse efter honom.

يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُواْ

”Profeterna, som var underkastade, dömde på dess grundval…”

Det vill säga de israeliska profeterna. Att de var underkastade är en hyllning till dessa profeter och en avvisning av de judar som levde samtidigt som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), ty detta bevisar att deras egna profeter var muslimer. Det har också sagts att profeterna åsyftar Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) som i detta fall pluraliseras i högaktande syfte.