Vad ska ungdomen läsa?

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Wasâyâ wa Tawdjîhât li Tullâb-il-´Ilm, sid. 150-153

Fråga: Vad råder ni de ungdomar som rekommenderar andra ungdomar att dels läsa senare böcker, dels avråder dem från tidigare böcker och beskyller dem för att vara värdelösa, framför allt idag då världen präglas av synder och till följd av det är i större behov av andliga böcker?

Svar: Jag kan utgå från mig själv när jag säger att jag har funnit allt gott i Salafs ord. Du kan läsa hur de lärde förr i världen kunde skriva två-tre rader och ändå få med så mycket gott i så få rader. Samtidigt kan du läsa flera sidor skrivna under de senare generationerna och inte gagnas något. De är som labila svampar. Därför råder jag er att först och främst begrunda Allâhs (´azza wa djall) tal. Vid Allâh! Qur’ânen är enkom godhet.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءكُم بُرْهَانٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَأَنزَلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُّبِينًا فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُواْ بِاللّهِ وَاعْتَصَمُواْ بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِّنْهُ وَفَضْلٍ وَيَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِرَاطًا مُّسْتَقِيمًا

Människor! Ni har tagit emot bevis från er Herre och Vi har gett er ett klart ljus. Dem som tror på Allâh och söker styrka hos Honom skall Han innesluta i Sin nåd och Sin barmhärtighet; ja, Han skall leda dem till Sig på en rak väg.”1

Allâh sände ned Qur’ânen för att den skulle begrundas och efterlevas:

كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِّيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ

Detta är en välsignad Skrift som Vi har uppenbarat för dig. Människorna bör tänka över dess budskap och lägga dem på minnet, om de har förstånd.”2

För det andra rekommenderar jag att ni läser profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) autentiska Sunnah, framför allt hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) biografi och liv. De upplivar läsarens hjärta och utökar hans tro. Måna om Sunnah. Ni är trots allt befallda att rätta er efter profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) – och ni kan inte rätta er efter honom utan kunskap om hans Sunnah.

För det tredje rekommenderar jag er Salafs böcker, däribland rapporteringar från följeslagarna och efterföljarna.

Vad senare böcker beträffar, är de oftast långa och knappt givande. Visserligen behandlar de samtida problem, men den som begåvas av Allâh kan lösa dem med hjälp av Qur’ânen, Sunnah och Salafs ord. Det sägs att en man från Azhar-universitetet var i en restaurang i Europa då en nasaré kom till honom för att förtala den ädla Qur’ânen. Nasarén satt i en restaurang och sade till honom: ”Var är klargörandet om hur denna mat skall tillagas?” Då kallade mannen på restaurangägaren och sade till honom: ”Förklara för oss hur du tillagar denna maträtt.” Restaurangägaren beskrev då det för dem. Därefter sade den lärde: ”Så här har det nämnts i Qur’ânen.” Nasarén förundrades och sade: ”Hur kommer det sig?” Mannen sade: ”Allâh (´azza wa djall) säger:

فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

”Fråga Påminnelsens folk, om ni inte vet.”3

Han har visat oss nyckeln till kunskapen om saker och ting genom att fråga de sakkunniga. Detta hör naturligtvis till Qur’ânens klargörande. På så sätt anses det vara en nyckel till kunskapen att hänvisa till de kunniga.”

Vi rättar oss efter denna grundregel; varje gång vi saknar kunskap om något vänder vi oss till de sakkunniga. Om jag finner en grammatisk fråga oklar frågar jag en grammatiker och ingen annan. Om jag finner en Hadîth-relaterad fråga oklar frågar jag en person som är insatt i det ämnet. Qur’ânen påbjuder människan att vända sig till de sakkunniga. Det jag vill ha sagt är att Qur’ânen klargör allt. Visserligen innehåller senare böcker nytta, men de ska inte ersätta Salafs böcker.

14:174

238:29

316:43 och 21:7