Vad sägs i samband med rapning och gäspning?

Fråga: Finns det något speciellt att säga i samband med rapning och gäspning?

Svar: Nej. Det finns inget att säga i samband med rapning eller gäspning, till skillnad från vad lekmän tror. Lekmännen lovar Allâh när de rapar. Lov ske Allâh alltid, men det finns inget bevis för att Han skall lovas efter rapning.

Detsamma gäller gäspning. De säger:

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

”Jag söker skydd hos Allâh från den fördömde Satan.”

Det är grundlöst. Det finns inget bevis för att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) gjorde så.

Måhända undrar någon om inte rapning är en gåva från Allâh varför Han förtjänar att lovas. Jovisst är rapning en gåva, men det finns fortfarande inget bevis för att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) lovade Allâh i samband med rapning. Alltså är handlingen inte föreskriven. Ty de lärda har en känd princip som säger att allt som var skäligt att göra på sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tid och inte gjordes, är inte Sunnah att göras. Sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) handlingar är Sunnah, men också hans utlämningar är Sunnah. I och med att rapning fanns på hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tid och han lät bli att lova Allâh för den, så är det Sunnah att inte lova Allâh.

Samma sak kan sägas om skyddsbönen mot Satan efter gäspning. Måhända säger någon att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Gäspning är från Satan.”

Även Allâh (ta´âlâ) sade:

وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللّهِ إِنَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Och om Djävulen får din [vrede] att blossa upp, be då Allâh beskydda dig; Han hör allt, vet allt.”1

Men Allâhs syfte med:

وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللّهِ إِنَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Och om Djävulen får din [vrede] att blossa upp, be då Allâh beskydda dig; Han hör allt, vet allt.”

är att du skall be Allâh skydda dig om du får för dig att synda eller utelämna en plikt. Det är ju Satan som befaller synd:

الشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُم بِالْفَحْشَاء

Djävulen hotar er med fattigdom och uppmanar er att begå skamlösa handlingar.”2

När detta sker, ber du Allâh om skydd. Men när det kommer till gäspning, så sade sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

Beträffande gäspningen, är den från Satan. Om någon av er gäspar skall han hålla för så gott han kan. När någon av er gäspar skrattar Satan åt honom.”

Han sade inte att man skulle be Allâh om skydd. Det bevisar att det inte är Sunnah att be Allâh om skydd mot den fördömde Satan i samband med gäspning.

17:200

22:268