Vad säger Ahl-us-Sunnah om att profeten såg sin Herre?

Fråga: Vad säger Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah om att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) såg sin Herre, vilket nämns i Hans (ta´âlâ) ord:

أَفَتُمَارُونَهُ عَلَى مَا يَرَى

”Ifrågasätter ni att han såg detta som han såg?”1?

Svar: Den korrekta åsikten är att han inte har sett sin Herre och att ingen klarar av att se Allâh i ett vaket tillstånd i det här livet. Allâh (ta´âlâ) sade att Mûsâ (´alayhis-salâm) sade:

رَبِّ أَرِنِي أَنظُرْ إِلَيْكَ قَالَ لَن تَرَانِي وَلَكِنِ انظُرْ إِلَى الْجَبَلِ فَإِنِ اسْتَقَرَّ مَكَانَهُ فَسَوْفَ تَرَانِي فَلَمَّا تَجَلَّى رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَكًّا وَخَرَّ موسَى صَعِقًا فَلَمَّا أَفَاقَ قَالَ سُبْحَانَكَ تُبْتُ إِلَيْكَ وَأَنَاْ أَوَّلُ الْمُؤْمِنِينَ

”Herre, visa Dig för mig, så att jag får se Dig!” Han sade: ”Du skall inte se Mig; men se på berget – om det står kvar stadigt där det står, skall du få se Mig.” Och då hans Herre visade Sig för berget krossades det till en grushög och Mûsâ föll medvetslös till marken. Men när han kom till sina sinnen sade han: ”Fri är Du från brister! Jag vänder tillbaka till Dig i djup ånger och jag är den förste att tro på Dig.”2

Hur skall människan kunna se Herren när inte ens berget kunde göra det?

Det är den korrekta åsikten och att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) såg sin Herre med hjärtat. Det är så Ibn ´Abbâs ord skall tolkas.

Angående versen:

أَفَتُمَارُونَهُ عَلَى مَا يَرَى

”Ifrågasätter ni att han såg detta som han såg?”

så handlar den om Allâhs stora tecken som han såg:

لَقَدْ رَأَى مِنْ آيَاتِ رَبِّهِ الْكُبْرَى

”Han fick ju se några av sin Herres största tecken.”3

Den handlar nämligen inte om att han såg sin Herre.

153:12

27:143

353:18