Vad sade Mûsâ till Farao som han beljög honom för? 2

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ مَا عَلِمْتُ لَكُم مِّنْ إِلَهٍ غَيْرِي فَأَوْقِدْ لِي يَا هَامَانُ عَلَى الطِّينِ فَاجْعَل لِّي صَرْحًا لَّعَلِّي أَطَّلِعُ إِلَى إِلَهِ مُوسَى وَإِنِّي لَأَظُنُّهُ مِنَ الْكَاذِبِينَ

”Och Farao sade: ”Såvitt jag vet finns det för er, stormän, ingen annan gud än jag. Låt då tända tegelugnarna, Haman, och bygg ett torn åt mig så högt att jag kan stiga upp till Mûsâs gud. Men jag misstänker att han är en av dem som far med lögn.”1

Det vill säga så att jag kan se Mûsâs gud som han dyrkar och kallar till att dyrkas:

وَإِنِّي لَأَظُنُّهُ مِنَ الْكَاذِبِينَ

”Men jag misstänker att han är en av dem som far med lögn.”

Det vill säga när han säger att hans gud som han dyrkar är ovanför himlen, att det är Han som stödjer honom och hjälper honom och att det är Han som har sänt honom till oss.

Vi har fått reda på att Haman byggde ett torn åt honom som han besteg. Mûsâ berättade för oss: ´Amr berättade för oss: Asbât berättade för oss, från as-Suddî som sade:

”Farao sade: ”Såvitt jag vet finns det för er, stormän, ingen annan gud än jag. Låt då tända tegelugnarna, Haman, och bygg ett torn åt mig så att jag kan se Mûsâs gud.” När tornet stod färdigt gick han uppför det och befallde att himlen skulle beskjutas med pilar, vilket gjordes. Följaktligen föll pilarna blodiga ned på marken. Då utbrast han: ”Jag har dödat Mûsâs gud!”

Fjärran är Allâh från vad de säger.

128:38