Vad är domen för att sinka Fadjr så att tiden går ut?

Fråga: Vad är domen för den som skjuter upp på Fadjr så att tiden går ut?

Svar: Om han anser att det är tillåtet, är handlingen hädelse mot Allâh (´azza wa djall). Den som anser det vara tillåtet att oskäligt skjuta upp på bönen så att dess tid går ut, är otrogen eftersom han motstrider Qur’ânen, Sunnah och muslimernas samstämmighet.

Den som inte anser det vara tillåtet och ser sig själv synda med uppskjutningen, men gör det på grund av frestelse och sömn, skall ångra sig inför Allâh (´azza wa djall) och sluta upp med det han gör. Alla, inklusive de värsta hedningarna, har chans att ångra sig. Allâh (ta´âlâ) sade:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

”Säg till Mina slavar: ”Om ni har gjort orätt mot er själva, misströsta då inte om Allâhs nåd. Allâh förlåter alla synder; Han är Den som ständigt förlåter, Den som ständigt visar barmhärtighet!”1

Den som känner till dessa människors tillstånd skall råda dem och vägleda dem till det goda. Antingen ångrar de sig eller också skall de anmälas till ansvariga myndigheter. På så sätt renar han sitt samvete medan de ansvariga myndigheterna får ta itu med dessa individer och deras jämlikar.

139:53