Vad är domen för att be bakom en innovatör?

Fråga: Vad är domen för att be bakom en innovatör?

Svar: Det finns två typer av innovationer:

1 – En innovation som är otro. Exempel på en sådan otro är att anse att en rättfärdig person gagnar och skadar med Allâh eller utom Allâh. Om hans innovation är otro är det ogiltigt att be bakom honom.

2 – En innovation som inte är otro. Det är giltigt att be bakom honom. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Be! Om de har rätt är det till er och deras fördel och om de har fel är det till er fördel och deras nackdel.”

Dock råder jag att ni går till Ahl-us-Sunnahs moskéer eller öppnar moskéer för Ahl-us-Sunnah så att ni inte stöter på innovatörer. Innovatörer kommer inte att låta dig sprida Sunnah. Vi kallar ju inte folket till våra förfäders seder så att människorna skall se ned på detta. Vi kallar alla människor till sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Sunnah; vi älskar honom och de älskar honom, han är vår medlare och han är deras medlare.

Om du kan isolera dig från innovatörerna utan att prövningar uppstår gör du det. Annars får du gå till Ahl-us-Sunnahs moskéer. Detta är bara ett råd, annars är det giltigt att be bakom honom så länge hans innovation inte är otro.

Särskiljningen spelar roll. Om Ahl-us-Sunnah kan hålla i egen ´Îd-bön och praktisera Sunan så skall de göra det. Ahl-us-Sunnah kallar inte till kaos. Om vi skulle bli slagna och utkastade ur moskéerna härdar vi. Om våra bröder förlorar sina moskéer härdar vi. Vi vill inte ha kaos.

Om du kan bygga en moské eller gå till Ahl-us-Sunnahs moské gör du det. Annars är bönen giltig. Jag varnar dig för att be själv i moskéns hörn medan muslimerna ber bara för att imamen är en innovatör. Jag varnar dig för att be hemma medan muslimerna ber bara för att imamen är en innovatör. Bönen bakom honom är som sagt giltig.