Upprepad begravningsbön

al-Bukhârî sade:

72 – Städning i moskén och borttagning av trasor, smuts och spån

458 – Sulaymân bin Harb berättade för oss: Hammâd bin Zayd berättade för oss, från Thâbit, från Abû Râfi´, från Abû Hurayrah som berättade att:

En svart man – eller en svart kvinna – som brukade städa moskén hade dött. När profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) frågade efter honom sade de: ”Han har dött.” Då sade han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam): ”Varför underrättade ni inte mig om det? Visa mig hans grav – eller hennes grav.” Därefter gick han till hennes grav och bad begravningsbönen för henne.

Det nämns inte ifall de också bad. Betyder det att den som har bett begravningsbönen inte skall be den en andra gång? Eller skall det sägas att hadîthen varken bekräftar eller dementerar? Generellt sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

”Om ni har bett därhemma och sedan kommer till moskén så skall ni be med samlingen. Det blir en frivillig bön för er del.”1

Det fordrar att den som är närvarande när begravningsbönen bes en andra gång ber igen. Därom tvista de lärde. Vissa säger att den som har bett den en gång skall inte be fler gånger. Andra säger att den visst skall bes en andra gång baserat på profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) allmänna ord:

”Om ni har bett därhemma och sedan kommer till moskén så skall ni be med samlingen.”

Jag tycker att den andra åsikten ser mer korrekt ut och att det är harmlöst att be begravningsbönen en andra gång. Den är dock inte lika bra som den första.

1Ahmad (4/160), at-Tirmidhî (219) som sade att hadîthen är autentisk och an-Nasâ’î (858).