Tystnad om Ahl-ul-Bid´ahs fel är ett av de största bedrägerierna

Fråga: Anses det vara ett bedrägeri mot muslimerna att inte avvisa Ahl-ul-Bid´ah, dölja deras falskhet och försvara dem?

Svar: Det är ett av de största bedrägerierna mot muslimerna. Att tiga om Ahl-ul-Bid´ah och låta bli att klargöra deras innovationer är ett bedrägeri mot muslimerna. Skulle man därtill prisa och berömma dem, är det bara allvarligare och värre. Den som har kunskap är ålagd att klargöra innovationerna och förbjuda dem och varna för dem och inte tiga. Att tiga är att dölja:

إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنزَلْنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالْهُدَى مِن بَعْدِ مَا بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتَابِ أُولَئِكَ يَلعَنُهُمُ اللّهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ إِلاَّ الَّذِينَ تَابُواْ وَأَصْلَحُواْ وَبَيَّنُواْ فَأُوْلَئِكَ أَتُوبُ عَلَيْهِمْ وَأَنَا التَّوَّابُ الرَّحِيمُ

”De som döljer de vittnesbörd och den vägledning som Vi genom uppenbarelser har gett dem och som Vi har klargjort för människorna i Skriften, skall förbannas och fördömas av Allâh och [alla] som kan döma skall förbanna och fördöma dem, dem undantagandes som visar ånger och gör bot och bättring och klarlägger [sanningen]; deras ånger vill Jag ta emot – ja, Jag är Den som går den ångerfulle till mötes, den Barmhärtige.”1

Det är inte tillåtet för muslimen som har kunskap att tiga om innovationer och motstridigheter och låta bli att klargöra dem för människorna. Om han tiger, kommer människorna att argumentera med personen och säga:

”Om det vore förbjudet skulle inte den lärde tigit om det när han såg det.”

1 2:159-160.