TV-program om spådom och magi

Publicerad: 2011-06-25
Talare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: https://alfawzan.ws/node/5413

 

Fråga: Vad är domen för att titta på TV-program som sänder spådom och magi för att lära sig. Anses  detta som att besöka spåmän, vilket är förbjudet?

Svar: Det är farligt och otillåtet. Det är inte tillåtet att du har kanaler som medför denna ondska till dina barn, dina fruar och dig själv. Det är inte tillåtet och inte heller är det tillåtet att titta på dessa saker. Gör du det, syndar du. Du prövas av det och det finns risk att du inte klarar av att hålla dig borta från det. Det är en prövning. Därför skall du hålla dig till det sunda tillståndet och hålla dessa saker borta från ditt hem.

Om du tittar på det utan att fördöma det, blir du precis som dem som utövar det:

”Den av er som ser något orätt skall ändra på det med handen. Klarar han inte av det, gör han det med munnen. Klarar han inte av det, gör han det med hjärtat och det är det svagaste av tron.”

Fördömer man inte heller med hjärtat, blir man som dem som praktiserar det. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللّهِ يُكَفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَأُ بِهَا فَلاَ تَقْعُدُواْ مَعَهُمْ حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ إِنَّكُمْ إِذًا مِّثْلُهُمْ إِنَّ اللّهَ جَامِعُ الْمُنَافِقِينَ وَالْكَافِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعًا

”Det har uppenbarats för er i Skriften att ni inte bör söka sällskap med dem som ni hör förneka och skämta om Allâhs budskap, om de inte övergår till andra samtalsämnen. Annars blir ni lika dem. Allâh skall samla förnekarna i helvetet och med dem hycklarna.”1

Vilken otro är större än magi och spådom? Det är en mycket stor fara. Du är ålagd att hålla dig borta från dessa TV-program och rensa hemmet på dem. Likaså skall du få andra att undvika dem utmed din kapacitet.

1 4:140