Trött på livet?

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Madjmû´-ul-Fatâwâ (17/60-62)

Fråga: Jag har upplevt flera svårigheter som har fått mig att hata mitt liv. Varje gång jag har blivit dålig har jag bett Allâh ta mitt liv omedelbart. Än idag känner jag så, ty jag anser att döden är den enda lösningen på mina problem. Syndar jag?

Svar: Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Ingen av er ska önska sig döden på grund av en skada som drabbar honom. Och om han verkligen måste önska sig döden ska han säga:

اللهُمَّ أَحْيِنِي مَا كَانَتِ الْحَيَاةُ خَيْرًا لِي، وَتَوَفَّنِي إِذَا كَانَتِ الْوَفَاةُ خَيْرًا لِي

”Allâh! Låt mig leva så länge det är bättre för mig att leva. Och ta mitt liv om det är bättre för mig att dö.”1

Ingen olycksdrabbad person får önska sig döden. Istället måste han härda och räkna med belöning hos Allâh och förvänta sig en lösning från Honom. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Vet att hjälp kommer med tålamod, räddning med bekymmer, underlättnad med svårighet.”2

Oavsett olycka ska den olycksdrabbade veta att olyckor stryker tidigare synder. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Det finns inte en muslim som drabbas av trötthet, möda, sjukdom, sorg, bekymmer eller ens en törn som han sticker sig på, utan att Allâh stryker bort hans synder för dem.”3

Med tålamod och hopp om belöning erhåller han de tålmodigas höga nivå. Allâh (ta´âlâ) sade om de tålmodiga:

وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

”Förkunna för de tålmodiga och uthålliga ett glatt budskap – för dem som när de drabbas av olycka och motgång säger: ”Vi tillhör Allâh och till Honom skall vi återvända”.”4

Jag tycker kvinnan tänker fel när hon säger att döden är den enda lösningen. Döden löser inga problem. Det kan till och med bli värre efter döden. Många människor är olycksdrabbade samt syndiga; de slutar inte synda och de ångrar sig inte inför Allâh. När sådana människor dör påskyndar de bara sitt straff. För deras del hade det varit mycket bättre att fortsätta leva, ångra sig inför Allâh (ta´âlâ), be om förlåtelse, härda med svårigheterna och vänta på en lösning. Se därför till att härda, räkna med belöning och vänta på en lösning från Allâh (´azza wa djall) som sade:

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا  إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

För med svårigheten följer lättnad! Med svårigheten följer lättnad!”5

Dessutom sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) som sagt:

”Vet att hjälp kommer med tålamod, räddning med bekymmer, underlättnad med svårighet.”

1al-Bukhârî (5671) och Muslim (2680).

2Ahmad (1/307).

3al-Bukhârî (5641-5642).

42:155-156

594:5-6