7 – Trosbekännelsens sjunde villkor – Kärlek

Publicerad: 2010-04-21
Författare: ´Allâmah Hâfidh bin Ahmad al-Hakamî
Källa: Ma´âridj-ul-Qabûl (1/338)

 

Det sjunde villkoret är kärlek till trosbekännelsen och dess fordringar och antydningar och det som den har föreskrivit för dem som uttalar den, handlar utmed den, håller sig till dess villkor och hatar det som motsäger sig den. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَمِنَ النَّاسِ مَن يَتَّخِذُ مِن دُونِ اللّهِ أَندَاداً يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللّهِ وَالَّذِينَ آمَنُواْ أَشَدُّ حُبًّا لِّلّهِ

”Ändå finns det människor som sätter upp medgudar vid Allâhs sida och ägnar dem en sådan kärlek som [bör] ägnas Allâh. Men de troendes kärlek till Allâh är starkare.”1

Allâh (´azza wa djall) berättar för oss att Hans troende tjänare älskar Allâh mer. Ty de delar inte kärleken till Honom med någon annan till skillnad från de avgudadyrkare som säger sig ha kärlek till Honom samt till andra avgudar vid Hans sida. Beviset för att tjänaren verkligen älskar sin Herre, är att han låter Hans kärlek och hat gå före allting annat om det så skulle motstrida hans egen lust. Till det hör också att han älskar och hatar den Allâh och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) älskar och hatar och följer Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och rättar sig efter honom.

Samtliga dessa kännetecken utgör villkor för kärleken. Det är omöjligt att kärleken existerar om något av villkoren har uteblivit. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ أَفَأَنتَ تَكُونُ عَلَيْهِ وَكِيلًا

”Vad anser du om den som gör sina egna lidelser till gud? Tar du ansvar för en sådan människa?”2

1 2:165

2 25:43