Tre sorters blod

Blodet sett till dess renhet respektive orenhet delas upp i följande:

1 – Det orena djurets blod är orent. Dess lilla mängd är inte förbisedd och det måste tvättas bort. Exempel på det blodet är åsneblod, hundblod, rovdjursblod, grisblod och dylikt. Det blodet är alltså orent. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

قُل لاَّ أَجِدُ فِي مَا أُوْحِيَ إِلَيَّ مُحَرَّمًا عَلَى طَاعِمٍ يَطْعَمُهُ إِلاَّ أَن يَكُونَ مَيْتَةً أَوْ دَمًا مَّسْفُوحًا أَوْ لَحْمَ خِنزِيرٍ فَإِنَّهُ رِجْسٌ أَوْ فِسْقًا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللّهِ بِهِ

”Säg: ”I det som har uppenbarats för mig finner jag ingenting ätbart som är förbjudet utom självdöda djur, spillt blod eller svinkött – det är orent – eller det som i synd offrats till någon annan än Allâh.”1

2 – Blod från det som är rent i dött tillstånd. Det blodet är inte orent. Exempel på det är fiskblod och små insekters blod som exempelvis flugblod. Det finns lite blod i flugan, men det är inte orent eftersom flugan är ren i ett dött tillstånd. Allt som är rent i dött tillstånd har ett rent blod. Det enda undantaget är människan, säger majoriteten. Den döda människan är ren, men hennes blod är orent. Dock är dess lilla mängd förbisedd.

3 – Blod från det rena som är orent i dött tillstånd. Det blodet är orent. Dock är dess lilla mängd förbisedd. Exempel på det blodet är fårblod, kamelblod, koblod och kycklingblod. Deras blod är orent eftersom de är orena i dött tillstånd. Dock är dess lilla mängd förbisedd eftersom det i princip är svårt att hålla sig borta från det.

16:145