Tre egenskaper som samlar hela tron

Publicerad: 2012-12-01
Imâm Yahyâ bin Sharaf an-Nawawî
Bustân-ul-´Ârifîn, sid. 68-70

al-Bukhârî rapporterade i sin ”as-Sahîh” att ´Ammâr (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”I dessa ord finns tre [egenskaper]. Den som besitter dem har samlat tron; rättvisa mot dig själv, Salâm till skapelsen och välgörenhet under svåra tider.”

Häri samlade han (radhiya Allâhu ´anh) allt det goda i de båda liven. Islam kretsar kring dessa egenskaper.

Den som är rättvis mot sig själv i förhållande till Allâhs (ta´âlâ) rättigheter, skapelsernas rättigheter och sina egna rättigheter av välvilja och vaksamhet, har uppnått den yttersta lydnaden.

Med ”Salâm till skapelsen” menas det människorna och att man inte behandlar dem arrogant och ser ned på dem. Detta gäller samtliga människor baserat på profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord:

”… och att du ger Salâm till den som du känner och inte känner.”1

Denna mening omfattar även att personen inte är fientlig och illasinnad som ser ned på andra människor, behandlar dem arrogant och höjer sig över dem.

Angående välgörenhet under svåra tider, tyder den på den yttersta givmildheten. Allâh (´azza wa djall) berömde den egenskapen och sade:

وَالَّذِينَ تَبَوَّؤُوا الدَّارَ وَالْإِيمَانَ مِن قَبْلِهِمْ يُحِبُّونَ مَنْ هَاجَرَ إِلَيْهِمْ وَلَا يَجِدُونَ فِي صُدُورِهِمْ حَاجَةً مِّمَّا أُوتُوا وَيُؤْثِرُونَ عَلَى أَنفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ وَمَن يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

”[Till dem hör också] de som var bofasta i staden och antog tron före [utvandrarnas ankomst, och som] med kärlek bemötte alla som sökte tillflykt hos dem och inte missunnade dem vad de fick ta emot, utan tvärtom gav dem företräde, trots att de själva måste göra uppoffringar. De som värjer sig för girighetens [frestelser] – dem skall det gå väl i händer.”2

Detta hamnar under försörjning av personens familj och gäst, tiggaren och all annan försörjning för Allâhs sak.

Dessa ord består av förlitan på Allâh (ta´âlâ) och att man litar till Hans vida gåvor och att Allâh kommer att skänka en uppehälle.

Dessa ord består av avhållsamhet från det världsliga livet och att man inte går in i dess njutningar och att man låter bli att bry sig om det och skryta över det och sträva efter myckenheten av det.

Dessa ord består av flera godheter men jag föredrar att förkorta boken rejält för att inte tråka ut läsaren.

1 al-Bukhârî (12) och Muslim (39).

2 59:9