Tillskrivning till Salafiyyah är berömvärt och bra

På sidan 236 skriver al-Bûtî rubriken ”Salafiyyah som rättsskola är en innovation”. Ett sådant tal orsakar förvirring och förvåning. Hur är det en innovation att ha Salafiyyah som rättsskola när innovationer är en villfarelse? Hur kan det vara en innovation att följa Salafs lära när det enligt Qur’ânen och Sunnah är obligatoriskt att följa den och när denna lära enligt Qur’ânen och Sunnah är sanning och vägledning?

Allâh (ta´âlâ) sade:

وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ

”Föregångsmännen, de första av dem som utvandrade och [de första] hjälparna, och de rättsinniga som följde i deras spår – Allâh är nöjd med dem och de är nöjda med Honom.”1

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Håll därför fast vid min Sunnah och mina renläriga och vägledda efterträdares Sunnah.”

Det är alltså Sunnah, och inte en innovation, att ha Salafs lära som en metodik. Det är emellertid en innovation att ha någon annans metodik.

Om han menar att namnet i sig är nytt, vilket framgår från hans tal, och att det var okänt förr, så är det en innovation ur den synvinkeln. Men namn är en enkel fråga. Ett fel däri leder inte till innovationer.

Och om han menar att de som tillskriver sig det här namnet gör fel som motstrider Salafs metodik, får han klargöra felet utan att ge sig på själva Salafiyyah.

Att kalla sig för ”Salafî” är berömvärt och bra om det betyder att man följer Salafs metodik och förkastar innovationer och myter.

1 9:100