Tillbringa natten med en ängel

Fråga: Hadîthen lyder som följande:

”Den som tillbringar natten ren har en ängel som tillbringar natten på hans plagg1. Han vaknar inte till en stund under natten utan att ängeln säger: ”Allâh! Förlåt din slav, ty han tillbringade natten ren.”

Den är god enligt al-Albânî. Vad menas med renheten i hadîthen? Handlar den om en större renhet eller om en mindre renhet.

Svar: Den handlar om renhet efter ett orent tillstånd. Om hans orenhet är av större slag, som samlag eller utlösning med orgasm, renar han sig med bad. Om hans orenhet är av mindre slag, som tömning av tarmar, urinering eller gaser, renar han sig med tvagning. Det är antingen en rening via bad eller också via tvagning. Hadîther omfattar båda formerna. Poängen ligger i att han tillbringar natten i en fullkomlig renhet. Om den är större badar han och tvår sig och om den är mindre tvår han sig för att orenheten skall upphöra. Han förtjänar denna ära av Allâh (´azza wa djall). På hans plagg och kläder tillbringar en ängel natten. Varje gånger han rör på sig ber den om förlåtelse för honom och ber väl för honom. Detta är faktiskt en dygd som man bör lägga ned vikt vid. Om en muslimsk man eller kvinna skall sova skall de två sig så att de sover i ett rent tillstånd för att få denna ära av Allâh (tabârak wa ta´âlâ).

Fråga: Om personen lider av läckage eller kontinuerliga gaser då? Omfattas det av hadîthen?

Svar: Han skall två sig liksom han tvår sig inför bönen. Det som kommer ut därefter påverkar inget. Han är ren.

1Imâm al-Mundhirî sade:

”Ordet Shi´âr står för plagget på människan i form av kläder och annat.” (at-Targhîb wat-Tarhîb (1/271))