Tiden för ´Îd-gratulationer

Fråga: Dessa dagar skickas det SMS som består av varningar för ´Îd-gratulationer en eller två dagar innan ´Îd och att handlingen är en innovation. Vad anser ni om det?

Svar: Jag känner inte till det som de har spridit. Jag känner inte till att det har en grund. Hur kan man gratulera för något som inte har ägt rum? Gratulationen skall ske under ´Îd-dagen eller efter ´Îd-dagen. Det finns dock inga bevis för ´Îd-gratulationer, men Imâm Ahmad (rahimahullâh) sade:

”Jag kommer inte att inleda gratulationen. Om någon gratulerar mig först, gratulerar jag tillbaka.”

Gratulationen är alltså tillåten under ´Îd-dagen eller dagen efter. Jag känner däremot inte till att Salaf gratulerade innan ´Îd-dagen. Hur gratulerar man för något som inte har skett? Gratulationen sker som sagt under ´Îd-dagen eller dagen efter ändock den saknar bevis, men som Imâm Ahmad sade:

”Jag kommer inte att inleda gratulationen. Om någon gratulerar mig först, gratulerar jag tillbaka.”