Teater och skådespel måste fördömas

Fråga 11: Den senaste tiden har komiska teaterföreställningar blivit anmärkningsvärt vanliga. Religiösa ungdomar skådespelar vid vissa av landets universitet. De består av stora nackdelar däribland:

1 – Narr av och skämt om vissa muslimska folkgrupper såsom egyptier, sudaneser och jemeniter. Deras röster och handlingar imiteras och de framställs som blinda, enögda och obildade människor. Allt är dock komedi. Därav många irritationer bland de omnämnda folkgrupperna.

2 – De skådespelar nasaréer och har på sig deras kläder och hänger kors runt halsen.

3 – De imiterar syndare och smaklösa sångare på ett komiskt vis samt mycket mer.

Är sådant tillåtet? Vad råder ni dem som tittar på dessa föreställningar?

Svar: Allt det motstrider Allâhs sanna metodik och religion. Inte ens de hedniska araberna visste vad teater och skådespel var. Dessa faktorer har hamnat hos avvikande muslimer från de vilsna sekterna som i sin tur har fått dem från Väst.

Skådespel sägs ju ha sina rötter i grekisk dyrkan. Grekiska hedningar ägnade skådespel åt sina gudomar och statyer. Därefter anammade romarna det. Islam kände inte till det förrän de blev koloniserade. Vilsna, syndare och oanständiga människor tog till sig skådespel. Det gjorde dessvärre även grupper som associeras med det islamiska kallet, däribland al-Ikhwân al-Muslimûn. De har anammat denna olycka på samma sätt som de har anammat andra västerländska och otrogna värderingar och ideologier som islams fiender smider för att styra muslimska länder. Målet är att likvidera muslimernas dogm, karaktärer och religion. De ignorerar varnarnas och de lärdas varningar. De väljer att göra rena motsatsen, går än längre in i dem och kämpar för att sprida dem. De prövar muslimerna med dem, trots att araberna kände inte ens till dem under den hedniska tiden, än mindre i islam. Den arabiska och islamiska halvön kände inte dessa pinsamma synder som är baserade på lögner, skämt och liknelse vid nasaréer till en sådan grad att de tar på sig kors. Således anser jag att handlingarna är förbjudna och syndiga och att utövarna måste ångra sig för dem.

Samtidigt skall även de lärda och studenterna varna för dem under predikningar och lektioner och i tidningar och tidskrifter, så att de slutar upp med dessa nedriga handlingar som orsakar fördärv på jorden.

Jag ber Allâh vägleda dem till ånger och de lärda och studenterna till att uppfylla sin plikt genom att kalla till Allâh vist och fint och fördöma denna synd som är obekant i det här landet och som har kommit hit via de lustfyllda och vilsna människorna. Jag ber Allâh skona oss från denna olycka.