Tala om moral istället för Tawhîd

Fråga: Vissa som kallar sig själva för ”kallare” och lägger energi vid kall till islam säger att man skall kalla folket till bönen, fina karaktärer och tillgivenhet till föräldrarna. De säger att man varken skall fördöma dem eller kalla dem till Tawhîd och att det kommer att jaga iväg dem.

Svar: Det är inget kall till islam. Kallet till islam börjar först och främst till Tawhîd som är grunden. Trosläran är grunden. Om trosläran är korrekt, accepteras handlingarna. Om trosläran är osund, avslås handlingarna som bönen, fastan och allting annat. När profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sände Mu´âdh bin Djabal till Jemen sade han till honom:

”Låt det första som du kallar dem till vara trosbekännelsen att det inte finns någon sann gud utom Allâh och att Muhammad är Allâhs sändebud. Om de accepterar det från dig, skall du lära dem att Allâh har ålagt dem att förrätta bönen fem gånger om dagen. Om de accepterar det från dig, skall du lära dem att Allâh har ålagt dem allmosan som tas från deras rika och ges till deras fattiga.”

Man kallar inte till bönen förrän Tawhîd har uppfyllts och trosläran har korrigerats. Varken bönen eller någonting annat accepteras vid sidan av avguderi. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلَقَدْ أُوحِيَ إِلَيْكَ وَإِلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكَ لَئِنْ أَشْرَكْتَ لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ  بَلِ اللَّهَ فَاعْبُدْ وَكُن مِّنْ الشَّاكِرِينَ

”Men det har uppenbarats för dig liksom för dina föregångare att om någon sätter medhjälpare vid Allâhs sida skall allt vad han har åstadkommit gå om intet och tillhöra förlorarna. Nej, dyrka Allâh och var med de tacksamma!”1

139:65-66