Takfîriyyûns arbetslösa ungdomar

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Silsilat-ul-Hudâ wan-Nûr (888)

Fråga: Vi har hört dig säga att det inte är tillåtet att anklaga en person tillhörande de vilsna sekterna som hädar förrän han saknar ursäkt. Vem är det som häver de vilsnas ursäkt?

Svar: De lärde som det brukade sägas om förr i världen:

De var få när de räknades

och än färre idag

Ingen, framför allt inte dessa våghalsiga ungdomar, får beskylla någon muslim i världen för otro. Jag tror att människor, inklusive vissa vilsna sekter, som beskyller andra för otro lider av för mycket fritid. Om de bara hade rannsakat sig själva skulle de insett att de borde bry sig om sig själva istället för andra på ett sätt som minst sagt är värdelöst och kanske till och med skadligt för dem. Takfîr är ju ytterst allvarligt. ´Abdullâh bin ´Umar (radhiya Allâhu ´anhuma) berättade att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Om en man beskyller sin broder för otro, återvänder det till en av dem.”1

I en annan rapportering står det:

Om en person säger till sin broder ”O hädare!”, återvänder det till en av dem. Antingen är det som han säger eller också återvänder det till honom.”2

Därefter blir detta till deras metodik där de klättrar i villfarelse och beskyller jämlika muslimer för otro – och kanske till och med muslimer som är bättre än de själva. Därför säger jag till dessa ungdomar:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ لاَ يَضُرُّكُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ إِلَى اللّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

”Troende! Era själar är ert ansvar. Om ni är rätt vägledda, kan de som har gått vilse inte skada er.”3

1Muslim (111).

2Muslim (111).

35:105