Efterföljarna om ödet

153 – ´Uthmân al-Battî sade:

””En dag besökte jag Ibn Sîrîn. Han sade till mig: ”Vad säger folket om ödet?” Jag vet inte vad jag svarade honom. Därefter tog han upp lite jord från marken och sade: ”Det jag skall säga till dig är inte mer än det jag håller i. Om Allâh (´azza wa djall) önskar en tjänare väl, låter Han honom lyda Honom och handla utmed Hans välbehag. Och den Han inte önskar det, klargör Han bevisen för, för att därefter rättvist kasta in honom i helvetet.”

154 – Ibn ´Awn sade:

””Det fanns ingen Muhammad bin Sîrîn hatade och avskydde som dessa Qadariyyah.””

155 – Ibn ´Awn sade:

””Muhammad bin Sîrîn brukade säga att Ahl-ul-Ahw⒠är de som snabbast avfaller.”

156 – Mutarrif bin ´Abdillâh sade:

””Jag forskade och fann att människan är framför sin Herre (´azza wa djall) och Djävulen. Om Allâh vill skydda henne, gör Han det, och om Han inte vill det, lämnar Han henne och låter henne gå till Djävulen.””

157 – Iyâs bin Mu´âwiyah sade:

””De enda Ahl-ul-Ahw⒠jag har debatterat med enligt intellektet, är Qadariyyah. Jag sade till dem att de skulle tala om för mig vad orättvisa är för något enligt araberna. De sade: ”Det är att ta något som inte tillhör en.” Då sade jag: ”Ja, och allting tillhör Allâh (´azza wa djall).””

158 – Zayd bin Aslam sade om versen:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

””Jag har skapat djinnerna och människorna enbart för att de skall dyrka Mig.”” (51:56)

”Det vill säga den lyckliga respektive olyckliga läggning de har skapats på.”

159 – Zayd bin Aslam sade:

”Ödet är Allâhs styrka. Den som förnekar ödet, förnekar Allâhs (´azza wa djall) styrka.””

160 – Muhammad bin Ka´b al-Quradhî sade:

””Allâh (ta´âlâ) har nämnt dem som förnekar ödet och tillskrivit dem det i Qur’ânen. Allâh (´azza wa djall) sade:

إِنَّ الْمُجْرِمِينَ فِي ضَلَالٍ وَسُعُرٍ يَوْمَ يُسْحَبُونَ فِي النَّارِ عَلَى وُجُوهِهِمْ ذُوقُوا مَسَّ سَقَرَ إِنَّا كُلَّ شَيْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ

””Då skall de obotfärdiga syndarna [inse att] de gick vilse och [att] deras förstånd svek dem. Den Dag då de släpas på sina ansikten in i Elden: ”Pröva på dess heta famntag! Allt har Vi skapat med rätta mått.”” (54:47-49)

De är nämligen obotfärdiga syndare.”

161 – Ibrâhîm an-Nakha´î sade:

””Qadariyyah är samtliga religioners sjukdom.””

162 – Hishâm bin Sa´d sade:

””Det sades till Nâfi´: ””Den här mannen talar om ödet.”” Då tog han en handfull näve med grus och kastade det i mannens ansikte.””

163 – Abû Sufyân al-Bazzâz sade:

””Abû Dja´far Muhammad bin ´Alî frågade mig: ””Är du från Levanten?”” Då sade människorna till honom: ””Han hör till ditt tjänstefolk.”” Han sade: ””Välkommen.”” Därefter kastade han en  läderkudde till mig. Jag sade: ””Det finns de som säger att det inte finns något ödet, andra säger att Allâh endast förutbestämmer gott till skillnad från ont och somliga säger att allt som finns och har funnits har skrivits ned av Pennan.”” Då sade han: ””Jag har fått reda på att det finns folk hos er som vilseleder människor med de två första åsikterna. Om du ser någon av dem förrätta bönen, skall du inte be bakom dem.”” Han blev tyst en liten stund. Sedan sade han: ””Om de dör, skall du inte be begravningsbönen för dem. Må Allâh döda dem! De är judarnas bröder.”” Då sade jag: ””Jag har förrättat bönen bakom dem.”” Han sade: ””Den som förrättar bönen bakom dem, skall ta igen den.””