Sysselsätt dig med dina egna brister istället för andras

Imâm Ibn-ul-Qayyim (rahimahullâh) sade:

”Människan skall kräva sin själ på att se efter sju kroppsdelar. Hela kapitalet ligger i att dessa sju kroppsdelar bevaras. Därefter kommer vinsten. Hur skall man hoppas på en vinst om man inte har ett kapital? Dessa sju kroppsdelar är ögat, örat, munnen, tungan, könet, handen och foten. De leder antingen till undergång eller också räddning. Den som försummar dem går under och den som ser efter dem räddas. Allt gott ligger i att de bevaras, allt ont ligger i att de försummas.”1

Var alltid sysselsatt med dig själv. Titta inte på andra människor. Leta inte efter andras fel och misstag samtidigt som du glömmer bort dig själv. Sysselsätt dig med dina egna brister. [Ibn-ul-Qayyim sade]:

”Paradis till den som distraheras av sina egna fel från människornas fel.”

Du har inte i uppgift att ställa andra inför rätta. Ställ först och främst dig själv inför rätta. Allâh sade till israeliterna:

أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنسَوْنَ أَنفُسَكُمْ وَأَنتُمْ تَتْلُونَ الْكِتَابَ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ

”Uppmanar ni andra till fromhet medan ni själva glömmer er själva, och samtidigt läser ni Skriften? Vill ni inte använda ert förstånd?”2

Många människor bryr sig bara om vad andra gör. Men om du frågar dem om dem själva finner du hur mållösa de är. Det är märkligt.

1Ighâthat-ul-Lahfân (1/61).

22:44