Synder hettar hjärtat och vattnet svalkar det

Jag frågade Shaykh-ul-Islâm om betydelsen av profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) bön:

اللَّهُمَّ بَاعِدْ بَيْنِي وَبَيْنَ خَطَايَايَ كَمَا باعَدْتَ بَيْنَ الْمَشْرِقِ والْمَغْرِبِ اللَّهُمَّ نَقِّنِي مِنْ خَطَايَايَ كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ الأَبْيَضُ مِن الدَّنَسِ اللَّهُمَّ اغْسِلْنِي مِنْ خَطَايَايَ بالثَّلْجِ والْمَاءِ والْبَرَدِ

”Allâh! Separera mig från mina synder såsom Du har separerat öst från väst. Allâh! Rena mig från mina synder såsom det vita tyget renas från smuts. Allâh! Tvätta mig ren från mina synder med snö, vatten och hagel.”

Hur renas synderna på det viset? Varför just så? Varmt vatten renar ju bättre än kallt vatten. Han svarade:

Synder medför hetta, orenhet och svaghet till hjärtat. Då fattar hjärtat tycke och eldas upp av lustens eld och smutsar ned det. Syndernas förhållande till hjärtat är som vedens till brasan som får elden att stiga. Ju fler synder desto hetare och svagare blir hjärtat. Vattnet tvättar bort orenheten och släcker elden. Om det är kallt blir kroppen stark och kraftig. Om vattnet får understöd av snö och hagel blir det kallare och kroppen blir än starkare och kraftigare. De får syndernas spår att försvinna.