Studier med okunniga ungdomar är ett tecken innan Domedagen

En annan faktor som hindrar människorna från kunskapen är att ynglingar börjar lära ut – och skydd sökes hos Allâh. Ett tecken innan Domedagen är att kunskapen söks hos ynglingar. De lär sig lite och rätt som det är anser de sig själva vara lärda. De är i själva verket unga stackare som tycker att de har nått målet. De börjar tala. Okunniga människor kommer till dem och samlas runt dem och ignorerar de lärda. Detta är ett tecken innan Domedagen. Ett av Domedagens tecken är att människorna lämnar de stora lärda för att söka kunskap hos okunniga ynglingar som tror att de kan. Det är en katastrof. ´Abdullâh bin Mas´ûd sade:

”Människorna kommer att befinna sig i ett bra tillstånd så länge de tar kunskap från sina pålitliga och lärda…”

Fundera på dessa ord:

”När de tar kunskap från sina små, går de under.”

Detta är ett hinder på vägen till kunskapen.

Det kan finnas människor som vill ha kunskap och luras av den här ynglingen. De börjar tro att han är en av de kunnigaste människorna. Om de bara hade gått till någon annan skulle de sett att han själv är i behov av att studera med dem och sitta på knäna framför de lärda.

Det är en stor katastrof och ett stort hinder på vägen till kunskapen att dessa börjar tala. De är som rövare som lockar människorna från kunskapen och de lärda. Det är ett tecken innan Domedagen. Det är ett dåligt tecken som kommer innan Domedagen. Den här ynglingen kanske ger utslag om något han inte vet. Han kanske talar om Allâh utan kunskap:

قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالإِثْمَ وَالْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُواْ بِاللّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَأَن تَقُولُواْ عَلَى اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

”Säg: ”Min Herre förbjuder ingenting annat än skamlösa handlingar, både det som sker öppet och det som sker i hemlighet och [all annan] synd och orättmätigt våld. Och [Han förbjuder er] att sätta vid Allâh sida det som Han aldrig gett bemyndigande till och att påstå om Allâh det ni inte kan veta.”1

Studenterna måste vara insiktsfulla. De måste vända sig till de stora lärda, de lärda med en vid kunskap, som har spenderat sina liv på att söka kunskap och sprida kunskap. De har erfarenheter. Under en enda sittning kan du få ut av dem något du själv kan behöva flera år till. De ger dig en kunskapsbaserad sammanfattning. Om du och din unga lärare hade börjat forska kring samma fråga hade ni inte kommit fram till något. Detta är som sagt också en faktor som studenterna kan råka ut för. Därför måste de tänka på den.

17:33