Studenten som blev ett russin innan han blev en druva

Fråga: Precis som ni sade så kan en eller två lärda inte uppfostra ett helt samhälle. Det behöver en stor grupp lärda däri var och en jobbar inom sitt område. Som ni ser finns det fullt med lärda…

al-Albânî: Och du menar verkligen det? Finns det fullt med lärda?

Frågeställare: Nej, de är inte lärda. De är studenter.

al-Albânî: Precisera din fråga så att du inte blir avbruten. Vad finns det fullt av?

Frågeställare: Det finns fullt med studenter. Var och en har sin pedagogiska skola. Varje pedagogisk skola har synpunkter på de andra skolorna. Varje skola kallar till sin metodik och sitt kall. Vad råder ni studenterna som befinner sig i en sådan svår situation?

Svar: Jag råder studenterna att fortsätta studera och inte bilda grupperingar, föreningar, klubbar och annat utifrån prosan:

Alla påstår att de är nära Laylâ

men Laylâ håller inte med om något av det

Jag skall berätta för er om mig själv. Om jag hade öppnat en skola skulle jag distraherats från kunskapen. Om ni hade fått välja att jag öppnar en skola och distraheras från kunskapen så hade ni inte velat det. Sålunda får ni behagas av det som Allâh har gett mig. Dessa studenter har bråttom. Det säger jag om vi nu skulle säga att de är uppriktiga gentemot Allâh (´azza wa djall). Det visar sig att många av dem inte är uppriktiga; antingen är de ute efter popularitet, pengar eller något annat. Dessa studenter blev russin innan de blev druvor. Han skall inte höja på huvudet innan han har blivit en mogen lärd. Han skall inte samla folk kring sig, inte ens fem eller tio personer.