Sterilisering för att inte få missbildade barn

Fråga: Efter att en kvinna hade fått tre missbildade barn ville hon sterilisera sig för att inte få fler barn. Sjukhuset vägrar göra operationen på henne förrän det får ett skriftligt utslag från er om att operationen är lovlig enligt Sharî´ah.

Svar: Efter studier har styrelsen för utslag kommit fram till att det inte är tillåtet för den omnämnda kvinnan att sterilisera sig för att inte få utvecklingsstörda eller missbildade barn i framtiden. Hon är skyldig att förlita sig på Allâh (subhânah) och komma ihåg att Han säger:

وَمَا مِن دَآبَّةٍ فِي الأَرْضِ إِلاَّ عَلَى اللّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ

”Det finns ingen levande varelse på jorden som Allâh inte sörjer för; Han vet var de gömmer sig [vid fara] och den plats som skall bli deras sista vilorum; allt är inskrivet i en öppen bok.”1

Att barnet föds missbildat, dövt eller med någon annan brist hör till kunskapen om det dolda som endast Allâh (´azza wa djall) känner till. Hon och hennes make är skyldiga att be sin Herre skänka dem en bra och sund avkomma. Det är Han som säger:

ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

”Be till Mig, så skall Jag besvara er.”2

Han förfogar över Sina skapelser som Han vill.

Må Allâh underlätta det för henne och hennes make, skänka dem en frisk och rättfärdig avkomma, korrigera det som Han skänkt dem och skona dem det som de har drabbats av. Han är kapabel till allt.

111:6

240:60