Stängda hjärtan och tillslutna ögon

Ahmad al-Ghumârî sade:

Vet att de aktuella hadîtherna tillämpas på dessa utbrytare då de påminner om hadîtherna om Khawâridj. Även om de alla går ut ur religionen (خوارج عن الدين) och hundar i Elden, vilket profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade om dem, så är de uppdelade i två typer:

1 – En typ är känd för det namnet. De har beskrivits som tillgjorda och extrema i religionen och att vi skall se ned på våra böner och fasta i jämförelse med deras böner och fasta.

2 – Dagens vilsna (ملاحدة العصر). De har beskrivits som dumma och unga och kännetecknas av rakade huvuden.

När Satans horn dök upp i Nadjd mot slutet av 1000-talet och hans prövning blev utspridd, tillämpade alla lärde de hadîtherna på honom och hans anhängare, ty denna sorts avvikande Khawâridj hade inte funnits innan.”1

För det sjätte: Han bekräftar egyptiernas tro och fastställer att de är den stödda gruppen fram till Domedagen. Samtidigt beskyller han Imâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb för att vara Satans horn som spred prövningar och kallar höglänningarna (أهل نجد) för ”behornade”. Alla som har minsta lilla kunskap vet att det är tvärtom.

Shaykh Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb kallade till Allâh på bästa möjliga vis. Allâh välsignade hans kall och reformerade Sin religion efter att den tynat bort. Med honom spred Han Sunnah på den Arabiska halvön och på andra platser, krossade innovationer och rensade Nadjd på hedniska drag. Detsamma gjorde hans barn, barnbarn, elever och lärde i Nadjd. Alla var på den raka vägen och alla anammade den riktiga metodiken. De kallade till Allâh utmed insikt och bekämpade avgudadyrkare och innovatörer. Det kan deras böcker och avhandlingar bekräfta.

Vad egyptierna beträffar, så har jag redan nämnt hur prövade de är av gravar och hur de åkallar dem och vänder sig till dem i tid av svårigheter. Jag har redan nämnt hur innovationer, myter och alla sorters synder är utspridda bland dem i stora mängder. Jag har redan nämnt hur de har släppt de föreskrivna lagarna och i stället anammat människostiftade lagar från den hedniska tiden. De håller fast vid socialism och otrogna seder inom det mesta. Trots det säger författaren att de har rätt och att de är den stödda gruppen medan Shaykh Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb är Satans horn som sprider prövningar och att höglänningarna är Satans horn. Det är ju tvärtom. Författaren påminner så mycket om dem som Allâh anvisade:

أَفَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ وَأَضَلَّهُ اللَّهُ عَلَى عِلْمٍ وَخَتَمَ عَلَى سَمْعِهِ وَقَلْبِهِ وَجَعَلَ عَلَى بَصَرِهِ غِشَاوَةً فَمَن يَهْدِيهِ مِن بَعْدِ اللَّهِ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ

HUR SER du på den som gör sina egna passioner till gud? Allâh har låtit honom gå vilse utmed kunskap och tillslutit hans öron och förseglat hans hjärta och bundit för hans ögon. Vem kan vägleda honom efter Allâh? Skall ni inte tänka över?”2

1Mutâbaqat-ul-Ikhtara´ât al-´Asriyyah, sid. 76

245:23