Spottning i moské

al-Bukhârî sade:

37 – Boten för spottet i moskén

415 – Âdam berättade för oss: Shu´bah berättade för oss: Qatâdah berättade för oss: Jag hörde Anas bin Mâlik säga att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Spott i moskén är en synd och dess bot är att det grävs ned.”

Detta bevisar att det är förbjudet att spotta i moskén. Men om någon spottar i moskén så skall han gräva ned spottet. På så sätt har han sonat för det. Det skall göras om nedgrävningen tar bort spottet. Annars är det meningslöst, liksom att moskén är belagd med småstenar och spottloskan är stor. I detta fall försvinner inte spottloskan varvid det är obligatoriskt att ta bort den helt.

Vissa lärda har trott att det är tillåtet att spotta i moskén eftersom sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”… dess bot är att det grävs ned.”

Det är i själva verket ett bevis mot dem och inte för dem. I och med att handlingen nämns i samband med en bot så betyder det att den är syndig. Annars blir vi tvungna att säga att alla synder som skall sonas är inte förbjudna, vilket ingen säger. Exempelvis är det förbjudet att likna sin hustru vid sin moders rygg och handlingen måste sonas. Det är även förbjudet att bryta en svordom och handlingen måste sonas.