Sluta aldrig söka kunskap

al-Bukhârî sade:

”´Umar (radhiya Allâhu ´ah) sade: ”Lär er innan ni blir herrar.”

Gör så även när ni har blivit herrar. Profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare lärde sig i vuxen ålder.”

Kunskap utan vishet är värdelös eller åtminstone knappt värd något. Det är kunskap med vishet (som handlar om att ha kunskap om Sharî´ahs visheter och tillämpa saker och ting på rätt sätt) som fullbordar kunskapens nytta. ´Umar (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”Lär er innan ni blir herrar.”

När en person blir till en herre uppehålls han av människorna som distraherar honom från studierna och förståelsen. Det är en sak. En annan sak är att den som blir till en personlighet i samhället kan luras av sin position och tänka att han har nått sitt mål varpå han inte behöver söka kunskap längre.

I vilket fall som helst har en person mer tid när han inte är en herre än när han är det. Därför säger vissa att man är för sig själv så länge man är okänd. Så fort du blir känd blir du för andra. Det stämmer. När en människa inte har kontakt med folk har hon all fritid. Hon kan göra vad hon vill och hur hon vill. Så är inte fallet när hon får kontakt med folk. Dock sade al-Bukhârî (rahimahullâh):

”Gör så även när ni har blivit herrar.”

Man kan förstå att han opponerade sig ´Umar (radhiya Allâhu ´anh) och att förståelsen uppnås både innan och efter man blivit herre. Så är dock inte fallet. Hans avsikt skiljer sig från ´Umars ord. ´Umar menade att man skall utnyttja tiden till studierna innan man blir sysselsatt med hushållet, medan al-Bukhârî menade att hushållet inte behöver betyda att studierna upphör och att det inte skall få ens iver efter kunskapen att sjunka. De båda uttalandena består alltså av två olika syften. al-Bukhârî har alltså ingen invändning alls mot ´Umars ord. Därefter bevisade al-Bukhârî sin poäng med:

”Profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare lärde sig i vuxen ålder.”