Slöjan – frihet och moral

Imâm Ismâ´îl bin Kathîr ad-Dimashqî (d. 774)

Tafsîr al-Qur’ân al-´Adhîm (3/678-679)

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاء الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَن يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

”Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till troendes kvinnor – att de noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända och undgår att bli ofredade. Allâh är ständigt förlåtande, barmhärtig.”1

Allâh (ta´âlâ) befaller Sitt sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) befalla troende kvinnor i allmänhet och hans hustrur och döttrar, till följd av deras ära, i synnerhet att ta på sig ytterplagg (جلباب) för att skilja sig från den hedniska tidens kvinnor och slavinnor. Ytterplagget tas på ovanpå slöjan, sade Ibn Mas´ûd, ´Abîdah, Qatâdah, al-Hasan al-Basrî, Sa´îd bin Djubayr, Ibrâhîm an-Nakha´î, ´Atâ’ al-Khurâsânî och andra.

ذَلِكَ أَدْنَى أَن يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ

… på så sätt blir de lättare igenkända och undgår att bli ofredade.”

Om de klär sig på det viset blir de igenkända som fria kvinnor och inte som slavinnor eller prostituerade. as-Suddî sade:

En grupp syndare i Madînah brukade gå ut på nätterna och uppsöka kvinnor. Bostäderna i Madînah var trånga. På nätterna brukade kvinnorna gå ut för att förrätta sina behov, vilket syndarna väntade på. Då de såg en kvinna iklädd ytterplagg sade de: ”Hon är fri”, och fredade henne. Och om hon inte var iklädd ytterplagg sade de: ”Hon är slavinna”, och ofredade henne.”

Mudjâhid sade:

När kvinnor tar på sig ytterplagg vet andra att de är fria varför syndare låter bli att besvära dem.”

133:59