Slaktare ber när han kommer hem

Fråga: Jag jobbar som slaktare. Oftast infaller bönerna när jag befinner mig på min arbetsplats och då är mina kläder befläckade av blod och fåravfall. Mitt hem ligger långt från arbetsplatsen varför jag ber bönerna när jag kommer hem. Vad är domen för det?

Svar: Det är förbjudet och otillåtet att sinka bönerna på arbetet så att deras tider går ut. Bristfälliga böner tyder på bristfällig religiositet. Du är skyldig att be varje bön i tid och samling. Du kan ordna rena kläder som du bara byter om till när det är dags att be. På så sätt ber du bönerna i tid och undkommer synd.

Att be bönerna när du kommer hem är alltså förbjudet. Därtill är det bara bönerna som bes i tid som är giltiga. Inga andra är giltiga. Enligt den övervägande åsikten är oskäligt sinkade böner ogiltiga om man så skulle be om dem tusen gånger. Var försiktig, frukta Allâh och uppfyll Allâhs plikter.

Vet också att lydnad medför uppehälle medan olydnad medför uteblivet uppehälle. Allâh (´azza wa djall) sade:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ

”Allâh visar var och en som fruktar Honom en utväg ur och sörjer för honom på ett sätt som han inte kan förutse; och den som litar till Allâh behöver inget annat.”1

Allt som anskaffas på förbjudet sätt är en sinkning från Allâh. Han (ta´âlâ) sade:

وَالَّذِينَ كَذَّبُواْ بِآيَاتِنَا سَنَسْتَدْرِجُهُم مِّنْ حَيْثُ لاَ يَعْلَمُونَ وَأُمْلِي لَهُمْ إِنَّ كَيْدِي مَتِينٌ

”Men de som beljuger Våra budskap, dem skall Vi föra steg för steg utan att de inser vad som håller på att ske. Jag ger dem ett uppskov, men Min plan ligger fast.”2

Se därför till att frukta Allâh!

165:2-3

27:182-183