Skriver in sin dotter vid universitetet i Damaskus

Fråga: En man skrev in sin dotter vid ett universitet i Damaskus varvid vissa sade till honom att han på så sätt har syndat. Vad säger ni om det?

al-Albânî: På vilket sätt?

Frågeställare: Genom att låta dottern studera vid universitet i Damaskus.

al-Albânî: Är studierna beblandade?

Frågeställare: Ja, det vet ni. Det är i Damaskus.

al-Albânî: Jag vet inte. Det var mer än tio år sedan jag flyttade därifrån. Men jag hör att de är beblandade. I så fall är det korrekt. För inte så längesedan satt vi uppe till 23:00 och då ställdes en liknande fråga. Jag svarade då som nu. I och med att studierna består av beblandning mellan killar och tjejer, så är de inte tillåtna. Jag gav en lång lektion kring det och är inte pigg på att upprepa den. Det bästa talet är dock det som är kort och koncist. Du har frågat och fått svaret. De som sade till dig, eller till någon annan för den delen, att du är ansvarig för det har rätt. Du får inte skriva in din dotter någonstans, oavsett muslimskt land, så länge studierna är beblandade. Det är en sak.

En annan sak är att tjejen kan bli tvungen att resa ensam. Jag kan inte tänka mig att förmyndaren åker med henne till universitetet och sedan åker tillbaka för att hämta henne till sommarlovet. Dagens människor tar lätt på att låta sina kvinnor resa utan mahram. Deras argument är att flygresan tar endast ett par timmar. De tänker inte alls på de incidenter som har uppstått när en kvinna har rest utan mahram.