Skratt och skoj under Qur’ân-läsningen

Stackars den som ljuger för att få människorna att skratta. Om han har det som vana betraktas han som en trotsig syndare och förlorar sitt förmyndarskap och vittnesbörd.

Det som är tillåtet utom Qur’ân-läsningen – såsom tillåtet skämt som är sant och inte består av lögn eller förtryck – skall inte göras under Qur’ân-läsningen. Qur’ân-cirklar skall hållas rena på sådant. Allt som är tillåtet utom Qur’ân-läsningen behöver nödvändigtvis inte vara tillåtet under Qur’ân-läsningen. Allt som är tillåtet utom bönen behöver nödvändigtvis inte vara tillåtet under bönen. Detta gäller framför allt det som distraherar läsaren och åhöraren från reflektion och förståelse såsom skratt. Vad skall man då säga om det hör till hedningarnas praxis att skratta och göra nonsens under läsningen? Allâh (ta´âlâ) sade:

وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَا تَسْمَعُوا لِهَذَا الْقُرْآنِ وَالْغَوْا فِيهِ لَعَلَّكُمْ تَغْلِبُونَ

”De otrogna säger: ”Lyssna inte på uppläsningen av Qur’ânen! Nej, [överrösta] den med rop [och skrik] så vinner ni kanske [överhanden]!”1

وَإِذَا عَلِمَ مِنْ آيَاتِنَا شَيْئًا اتَّخَذَهَا هُزُوًا أُوْلَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ

”Och för den som, när han får kännedom om något av Våra budskap, skämtar bort det ligger ett förnedrande straff [i beredskap].”2

أَفَمِنْ هَذَا الْحَدِيثِ تَعْجَبُونَ وَتَضْحَكُونَ وَلَا تَبْكُونَ

”Förvånas ni över dessa ord? Skrattar ni [belåtet] i stället för att gråta?”3

Likaså sade Han att de troende gråter och ödmjukar sig under läsningen. Den som skrattar under Qur’ân-läsningen påminner om hedningarna och inte de troende. Den som fördömer dessa skall inte få höra att är en ögontjänare. Han skall lyda Allâh och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och inte ta illa upp när det sägs till honom att frukta Allâh.

141:26

245:9

353:59-60